Arrosto di vitello

Kalfsbovenbil uit de oven

Bereidingstijd: 2 uur 15 minuten, wij rekenen ongeveer 55 minuten per kilo op 85 graden langzaam garen om een kerntemperatuur (dat is de binnenste temperatuur van het vlees) te krijgen van 55-60 graden. Elke oven is anders.

Ingredienten

  • Kies voor twee kilo, dat braadt beter en de rest is goed te bewaren voor later
  • Bosje salie, zo groot als je hand
  • 6 tenen knoflook, gepeld en in grove stukken snijden
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • 75 gram roomboter
  • Snufje zoutvlokken (Maldon)

Ingrediƫnten sausbereiding

  • 100 ml vleesvocht van de kalfsbovenbil
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • halve theelepel mosterd
  • Snufje zoutvlokken (Maldon)
  • halve theelepel groene peperkorrels

Keukengerei

  • Heel scherp koksmes
  • Snijplank
  • Fornuis
  • Oven
  • Braadslede of ovenschaal
  • Bakpan
  • Aluminiumfolie
  • Vleesthermometer
  • Koksdoek

Bereidingswijze

Zet de bakpan op het vuur en verhit de olijfolie en 50 gram roomboter in de pan. Bak de kalfsbovenbil langs beide kanten goudbruin. Daarmee schroeit de huid dicht en worden de meeste vleessappen in het vlees behouden om zacht te garen, en krijgt het vlees een baksmaak. Plaats op de aluminiumfolie de helft van de saliebladen en de helft van de knoflook en leg de kalfsbovenbil er bovenop. Leg de rest van de saliebladen en knoflook op de bovenkant, giet de baksappen uit de pan over het vlees en rol het vlees dicht in de folie. Doe de braadslede met de kalfsbovenbil in de voorverwarmde oven en laat langzaam twee uur garen. Controleer met de vleesthermometer door in het vlees te prikken tot de temperatuur 60 graden heeft bereikt. Haal de braadslede uit de oven, het stuk vlees uit de folie en verzamel de sappen die zijn vrijgekomen om er een saus van te maken. Snij de kalfsbovenbil in dunne plakjes van een halve centimeter op een bord en serveer uit.

Bereidingswijze saus:

Als het goed is komt er ongeveer 100 ml sap vrij die je kunt gebruiken als basis voor de saus. Doe 25 gram roomboter in de pan en giet het vleesvocht erbij, meng de tomatenpuree en mosterd erdoor en doe de groene peperkorrels erbij. Laat de saus al kokend indikken. Serveer bij de kalfsbovenbil de saus ernaast, en niet erop.

Restjes:

De rest van het gebraad kun je gemakkelijk drie dagen in de koelkast op 4 graden bewaren en gebruiken (mits dun gesneden) als rosbief, op een broodje of als antipasti.

Stichting Relationeel Koken Rotterdam