Torta al cioccolato e nocciole

Chocolade hazelnootcake

Bereidingstijd: 1 uur

Ingredienten

Ingrediënten voor 1 taart

  • 125 gram in de oven licht geroosterde hazelnoten (op 185 graden) fijngemalen
  • 187 gram pure chocoladedruppels
  • 187 gram roomboter op kameretemperatuur smeerbaar
  • 75 gram basterdsuiker
  • 87 gram rietsuiker
  • 4 stuks eieren maat M, eiwit en eigeel samen geklutst
  • 25 ml Frangelico likeur

Keukengerei

  • 2 Mengkommen
  • Au bain-marie techniek: 1 Kookpot waarop 1 mengkom past: de mengkom zweeft boven de bodem van de kookpot en blijft aan de bovenrand van de kookpot hangen
  • Blender
  • Mixer
  • Garde
  • Hittebestendige pannenlikker
  • Braadslede
  • Oven
  • Bakpapier, snijd een 26 cm diameter cirkelvormige stuk uit het bakpapier om op de bodem te plaatsen van de bakvorm
  • Bakvorm van 26 cm diameter en 3 cm diepte
  • 1 koksdoek

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 165 graden. En nu de toepassing van de au bain-marie kooktechniek: giet een hoeveelheid water in de kookpot zonder dat de bodem van de mengkom in aanraking komt met het water en plaats de kookpot op het vuur om te koken. Eenmaal aan de kook: zet het vuur zacht en plaats de mengkom bovenop de kookpot als deksel en giet de chocoladedruppels erin. Laat de chocolade in de kom met de bain-marie techniek langzaam smelten. Roer met de hittebestendige pannenlikker in de kom voortdurend in de chocolade emulsie. Druk de druppels zachtjes met de pannenlikker tegen de komwand aan en roer tot alles gesmolten is. Voeg nu de fijn gemalen hazelnoot door de chocolade en roermix dit tot één smeuïg geheel. Neem nu de andere kom en doe er de boter en de suikers en de Frangelico erin, roermix deze door elkaar tot een bleek schuimig geheel. Voeg nu de inhoud van beide kommen samen in éénzelfde kom en roermix alles tot één mooi geheel. Giet nu de eimix langzaam erbij, mondjesmaat in de kom terwijl je al roerend de eiermix met de chocolade hazelnoot emulsie mengt. Mix alles ongeveer 5 minuten zacht door elkaar.

Neem nu de bakvorm met bakpapier en giet de chocolade hazelnoot mix erin. Plaats de taart in de oven en zet de baktijd op 20 minuten. Wanneer de bovenkant van de taart kleine bakscheurtjes vertoont is de baktijd bereikt.

Haal de taart uit de oven en laat die buiten de koelkast op een koele plek ventileren. Wanneer het gebak afgekoeld is en je wilt die serveren: snijd de porties uit en leg die op een braadslede in de oven op 150 graden voor een paar minuutjes. Zo wordt de chocolade weer zacht, luchtig, smaakvol en licht verteerbaar.

Stichting Relationeel Koken Rotterdam