Tortino di zucchini
Ovenschotel van courgettes, tomaat, pecorino romano kaas, mozzarella, basilicum
Ingredienten
Ingrediënten voor 4 personen
- 6 courgettes, harde uiteinde wegsnijden, en in de lengte snijden met een dikte van 1 cm
- 150 gram Mozzarella kaas, snij die in stukjes van 3 mm
- 100 gram Pecorino Romano, grof geraspt
- 1 klein blikje 400 gram gepelde tomaten, uitgieten in een pan en 10 minuten laten koken
- 1 bosje basilicum, pluk de blaadjes en ontdoe ze van het steeltje, ongeveer 40 blaadjes
- 1 grote vleestomaat om te garneren, gesneden in drie dunne ronde plakken
- 10 ml extra vergine olijfolie
- Snufje zoutvlokken (Maldon)
- 2 in de oven geroosterde zoete puntpaprika om het bord te garneren, op 175 graden, 20 minuten, en daarna ontvellen
Keukengerei
- Scherp koksmes
- Snijplank
- Oven
- Ovenschaal van ongeveer 16 cm breed, 26 cm lang, 10 cm diep
- Metalen spatel
- Aluminiumfolie
- Kaasrasp
- Eetlepel
- Koksdoek
Bereidingswijze
Dit gerecht wordt klaargemaakt in zes lagen van de gesneden courgettes, net zoals lasagna. Neem de ovenschaal en vet die in met olijfolie. Leg nu de gesneden courgettes plat naast elkaar passend in de ovenschaal als één laag totdat de hele ovenbodem bedekt is. Besprenkel de courgette met een eetlepel tomatensaus, leg er 8 blaadjes basilicum op verspreid, leg er 8 stukjes mozzarella op verspreid, strooi één eetlepel pecorino over het hele oppervlak, strooi er een paar vlokjes Maldon zout overheen. Nu ben je met de eerste laag klaar, herhaal dit proces in een volgende laag courgettes, en ga zo door tot je zes lagen van courgettes hebt gemaakt. Op de bovenkant van de zesde en laatste laag leg je naast de andere ingrediënten ook de drie rondjes tomaat als garnering. Bedek nu het geheel met aluminiumfolie. Prik een paar kleine gaatjes in de folie om te ventileren en plaats de ovenschaal 45 minuten in de voorverwarmde oven op 165 graden. Haal daarna het gerecht uit de oven en laat het tenminste 4 uur afkoelen. Snijd aan in gelijke porties nadat het gerecht is afgekoeld. Wanneer je de porties hebt aangesneden kun je de gelijke porties los van elkaar op een ovenschaal plaatsen en 10 minuten op 150 graden voorverwarmen. Het gerecht dient lauwwarm geserveerd te worden zonder dat de kaas helemaal smelt. Garneer het bord met een streep rood van de zoete puntpaprika, leg de portie courgetteschotel er op en serveer uit.
Restjes:
De rest kun je in de koelkast gemakkelijk drie dagen bewaren om te serveren op een bruschetta of als antipasti. Door het licht op te warmen, op te bakken of door het rechtstreeks uit de oven te serveren met penne pasta.